No man is an island

Myken. Myken. Myken. Ja, hva skal jeg si om deg? Der du ligger ytterst i havgapet. Et sted hvor det henger en lett duft av sprit på brygga. Et sted med 600 meter asfalt. Et sted hvor campingvognene står innendørs. Et sted hvor det gamle skolebiblioteket nå ligger over whisky tønner. Et sted med 14 innbyggere. Som er herfra. Har familie herfra. Eller har strandet her. Fra sør. Fra vest. Fra øst. Fra nord. De har alle noe til felles. De har en kjærlighet for Myken. En kjærlighet som henger i lufta. En kjærlighet som skaper et samhold du skal lete lenge etter. En skapertrang. En virketrang. En gjestfrihet. Og raushet. Også maten da dere. Rause tallerkner med nyfanga Lange. Eller vil du ha Uer eller kanskje Torsk? Og en whisky-karamell-pai med sjokolade trekk til dessert. Alt laget fra bunnen av. Selvfølgelig. Av fenomenale Hege på Myken Seng & Suppe. Her er Hafsteinn fra Island med sin fru. Som en gang for over ti – eller var det 20 år – siden kløv i land på brygga, og driver overnatting. Og hjelper oss med å prøve fiskelykken. Om vi vil. Her er Petter-Inge som inviterer på lunsj i Gammelbutikken. På skiver med ost, skinke, majones og syltetøy med lettmelk til. Som får Tone, på besøk fra Fosen med kjæreste, til å prøve lyseblå underkjole med strikkejakke fra 40- eller 50tallet. Å gå mannekeng på brygga. Og dra på havfiske etterpå. Her er Julie som har kjørt moped fra Oslo til Myken (og ferge da), og satt Myken på kartet for mange flere enn meg <3. Her er Roar. Mykens svar på Breaking Bads Walter White. En kjemi professor fra vest som strandet her på vei til Lofoten. Med seilbåt. En familie på seks. Som falt så pladask for øya her ute i havgapet at det ble «friår» på Myken. Etter det var det ingen vei tilbake. Det ble Myken. Nå er det bygget hus på toppen av øya, og et fantastisk destilleri på brygga. Hvor det putrer gin og whisky i verdens klassen – i hvert fall er det målet. I det gamle fiskemottaket ligger hylle på hylle med tønner fra Vest-India, Amerika, Frankrike og Sør-Spania fylt med de edleste dråper. Og venter på dagen de skal over på vakre flasker. Og er du riktig heldig kan du få deg din egen tønne. Her er Kerstin – ildsjelen bak restauranten Fiskebruket. Med mat det går gjetord om over hele landet, og utover landets grenser. Her er Staffan fra Värmland og Göteborg som reiser til steder han vil se. Og finner seg jobb. Og akkurat nå bygger Mykens Whisky-katedral. Som også blir kunstmuseum. Med utstilling av Pushwagner og Ari Behn. Og sist men ikke minst. Her er butikken. Butikken som er åpen hele året. Butikken som er Mykens hjerte. Her samles alle fra klokka ett til tre hver dag. For å ta en kaffe. En vaffel. Eller en is. For å handle. For å dele. For å fortelle historier. Myken. Myken. Myken. Du er helt eventyrlig. Du er en virvelvind. Du er et overflødighetshorn. Du er et eventyr. Myken. Myken. Myken. Jeg vil tilbake <3

Legg inn en kommentar